Vocht in huis: vochtbestrijding, kosten & handige tips

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien dat je last hebt van vocht. Schimmel, beslagen ramen of lekkages… Hoe je dit het beste tegen kan gaan en wat hiervan de kosten zijn? Dat lees je hier.

Soorten vochtbestrijdingen

Jammer genoeg zie je de bui al hangen. Letterlijk en figuurlijk. Op het moment dat je merkt dat het vochtiger in huis is dan anders, of dat er schimmels op de muren beginnen te vormen, dan is het tijd om hier wat aan te doen.

De verschillende soorten vochtproblemen vragen ook om verschillende oplossingen. Maar hoe weet je nou wat jouw vochtprobleem op gaat lossen? Op bouwadviseur.be kun je het volgende vinden:

Probleem Oplossing kosten 
Opstijgend vochtInjecteren
€ 120,- tot € 150,- per m²
Bij opstijgend vocht heb je te maken met grondwater wat via de grond in de muur trekt. Hierdoor ontstaan er vlekken op de muur en kan er op den duur schimmel ontstaan. Een manier waarop je dit kunt oplossen is door de muren te injecteren met een waterdicht middel. Dit middel is vaak een soort gel.
Doorslaand vochtImpregneren € 10,- per m²
Wanneer het heel hard regent kan het water bij sommige muren doorslaan. Met andere woorden doorslaand vocht. Door de muren te impregneren zorg je ervoor dat dezen waterdicht worden. Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. In dit geval dus een waterdicht impregneermiddel wat met een kwast aangebracht kan worden.
SchimmelvormingSchimmelverwijdering € 50,- per m²
Een vochtige ruimte is de perfecte plek voor schimmels om te groeien. Het is daarom belangrijk dit zoveel mogelijk te voorkomen met goede ventilatie.  Wanneer je toch schimmel in huis hebt, kun je er voor kiezen dit zelf weg te halen met speciale zeep, of je kunt iemand inhuren om het weg te laten halen voor een mooi en schoon resultaat.
Vocht in kelderKelder waterdicht maken€ 1500,- tot € 2000,-
De kelder kan op verschillende manieren in aanraking komen met overtollig vocht. Hoe je deze vocht aanpakt, verschilt dan ook per oorzaak. Een aantal voorbeelden van bestrijdingsmethodes zijn kelderdrainage, bekuiping en ook hierbij is injectie een effectieve manier van vochtbestrijding.

Leave a Reply