Asbestplaten: zo kunt u ze herkennen

Mogelijk is er asbesthouden materiaal in uw woning of bedrijfsgebouw, maar bent u hier helemaal niet van op de hoogte. Ziet u mogelijk verdacht materiaal en wilt u zeker weten of dit materiaal daadwerkelijk asbest bevat? Lees dan snel verder. In deze blog bespreken we asbestplaten en hoe u deze kunt herkennen.

Verschillende manieren om asbest te herkennen

Voordat u hulp gaat inschakelen, kunt u altijd zelfstandig controleren of er mogelijk asbesthoudend materiaal in uw woning zit. Hiervoor zijn een aantal handige technieken opgesteld. Deze kunt u gebruiken en vervolgens kunt u de volledige vaststelling laten uitvoeren door een asbestonderzoeksbureau.

Bekijk allereerst het ontwikkeljaar

Het productiejaar speelt een belangrijke rol in het herkennen van asbest. Asbestplaten worden namelijk al bijna 20 jaar niet meer gebruikt in de ontwikkeling van woningen of andere gebouwen. Een tip die u kunt volgen is het raadplegen van het productiejaar. Mogelijk staat het productiejaar in het materiaal geschreven, anders kun u oude facturen of bouwplannen bekijken. Voor het jaartal geldt het volgende:

  • Bij materiaal met een ontwikkeljaar 1955 en 1990 is de kans zeer aannemelijk dat het asbestplaten betreft. Voor materiaal uit 1945 en 2001 geldt hetzelfde.
  • Een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 bevat altijd asbest.

 

Er zijn ook leien en golfplaten zonder asbest. Deze kunt u herkennen aan Leien of golfplaten de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Asbestvrije golfplaten hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

De textuur van de asbestplaat

Is het bouwjaar zelfs na grondig onderzoek nog altijd onduidelijk of twijfelt u over verschillende informatie? Dan is het bekijken van de textuur een goede volgende stap. De textuur van het materiaal kan namelijk ook een indicatie zijn voor asbesthoudend materiaal. Veelvoorkomend bij asbesthoudende platen: de gewafelde structuur met een honingraat vorm. Mocht het materiaal gebroken zijn, dan kunt u de asbestvezels met het blote oog zien.

De truck met de vlam

Een andere techniek om asbestplaten te herkennen is het gebruik van vuur. Door met de vlam over een zichtbare vezelbundel te gaan, kunt u asbest herkennen. Gaat het materiaal gloeien, maar vat het geen vlam? Dan is het naar alle waarschijnlijkheid asbest.

Belangrijk om te weten: er zijn ook andere vezels die gaan gloeien bij een vlam. Voor de zekerheid schakelt u een expert in.

Asbestanalyse laten uitvoeren

Helemaal vrij zijn van twijfels? Laat dan een erkend asbestbureau onderzoek uitvoeren. Bij een onderzoek kunt u het verdachte materiaal laten analyseren door een expert. Binnen zeer korte tijd weet u of het materiaal daadwerkelijk asbest bevat. Schakel vandaag nog Flamantanalyse.be in en voorkom toekomstige problemen met asbest.

 

Leave a Reply