Renovatiewerken moeten zo nu en dan worden uitgevoerd: soms is het omdat je zelf de woning wilt renoveren en op andere momenten is het omdat er iets verbeterd of gerepareerd moet worden. In beide situaties is het fijn als je kan besparen op deze kosten. De prijzen van een renovatie kunnen namelijk flink oplopen. Gelukkig zijn er veel regelingen en premies te verkrijgen in Vlaanderen die de kosten kunnen drukken. In het onderstaande artikel geven we je een idee van enkele regelingen waar je wellicht recht op hebt.

premies renovatie

De overkoepelende renovatiepremie

De meest voorkomende, en wellicht meest bekende, premie is de overkoepelende renovatiepremie. Dit is een allesomvattende premie voor woningrenovatie, hierbij krijg je steun van Vlaamse overheid.

Je hebt recht op deze renovatiepremie als je meerderjarig bent en zelf in de woning woont. Hierbij wordt uiteraard ook gekeken naar je inkomen, daarbij moeten alle meerderjarige medebewoners de aanvraag ondertekenen. Je kan de premie twee keer ontvangen in een periode van tien jaar. Een belangrijke voorwaarde van deze premie is dat de werkzaamheden minimaal €2.500,- euro kosten. De premie kan bestaan uit 20% tot 30% van de goedgekeurde facturen.

Er zijn vier categorieën werkzaamheden die vallen onder de overkoepelende renovatiepremie. Als eerste is er ruwbouw, hierbij moet je denken aan het funderen van muren. Het renoveren van het dak of het aanbrengen van dakgoten is ook een categorie. Buitenschrijnwerk, bijvoorbeeld het vervangen van deuren of kozijnen, valt ook onder de premie. Als laatste zijn er technische installaties, denk hierbij aan cv-installaties.

Op de website van de Vlaamse overheid lees je alles over de overkoepelende renovatiepremie. Er zijn meer voorwaarden waar aan moeten voldoen, daarnaast kan je meer lezen over het bedrag van de premie.

De totaalrenovatiebonus voor energiezuinige maatregelen

De totaalrenovatiebonus is een premie die kan worden aangevraagd wanneer je investeert in energiezuinige maatregelen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de BENO-pass, dit is een elektronisch dossier van je woning, hierin staan alle renovaties die te maken hebben met specifieke elektrische installaties en energiezuinige maatregelen. Deze wordt automatisch voor je aangemaakt via Fluvius. Wanneer je meer dan drie investeringen hebt gemaakt kan je in aanmerking komen voor de bonus, dit is een premie die nog bovenop de BENOvatiepremie van Fluvius kan worden verkregen.

Een aantal voorbeelden van investeringen zijn:

  • Het isoleren van daken, vloeren, buitenmuren of kelders
  • Hoog rendement glas
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Ventilatiesystemen

Bij drie investeringen kan je een premie van €1.250,- bij een huis en €625,- bij een appartement verwachten. Bij zeven investeringen komt hier €1000,- bovenop bij een huis en €500,- bij een appartement. Op de website van Fluvius vind je meer informatie en een handig overzicht van de premie.

Besparen op besparen: isolatiepremies

Naast de totaalrenovatiebonus zijn er ook nog andere premies voor het isoleren van je woning. Deze premies worden beschikbaar gesteld om de energiezuinige maatregelen aantrekkelijker te maken. Zo maken we de aarde met zijn allen een stukje groener.

De premies verschillen per soort isolatie. Bij een dakisolatie kan je verwachten dat je ongeveer €4,- per vierkante meter ontvangt. Wanneer je dit combineert met het verwijderen van asbest kan dit hoger uitvallen. Voor het isoleren van de buitenmuren kan je tot wel €45,- per vierkante meter ontvangen. Ook hierbij kan het hoger uitvallen wanneer het wordt gecombineerd met het verwijderen van asbest. Deze premies zijn net als de totaalrenovatiebonus beschikbaar bij Fluvius.

In sommige gevallen zijn er ook nog lokale premies. In deze gevallen zijn er specifieke gemeentes en provincies die een bepaalde extra premie kunnen aanbieden bij energiezuinige maatregelen. Via premiezoeker.be kan je eenvoudig kijken of er lokale premies beschikbaar zijn.

Maar dit is nog niet alles! Je kan naast de premies ook nog eens profiteren van een verlaagd btw-tarief wanneer je kiest voor isolatie of andere renovatiewerken.

premies renovatie

Verlaagd btw-tarief bij renovatiewerken

Naast al deze premies kan je misschien dus ook profiteren van een verlaagd btw-tarief. Dan betaal je slechts 6% btw over renovatiewerken in plaats van de gebruikelijke 21%. Ook hieraan zijn uiteraard een aantal voorwaarden verbonden:

  • De woning moet ouder dan tien jaar zijn
  • Je gebruikt de woning uitsluitend als privéwoning
  • U schakelt een vakman in en kan dit bewijzen door facturen

Er zijn een hoop renovatiewerken die onderdeel zijn van dit programma. Zo is er bijvoorbeeld het aansluiten van sanitair, zoals baden of lavabo’s, die zijn aangesloten op de waterleiding of riolering. Nieuwe elektriciteit, denk aan stopcontacten of leidingen, valt ook onder de regeling. Centrale verwarming of airconditioning vallen ook onder het btw-tarief van 6% mits je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Ook voor renovatiewerken buitenhuis geldt het tarief. Laat je de voorgevel bepleisteren? Ook dan kan je wellicht profiteren van het verlaagde btw-tarief. Veranda’s en terrassen kunnen er ook onder vallen.

Op de website financien.belgium.be vind je een overzicht van alle werken die vallen onder dit verlaagde btw-tarief. Daar krijg je ook extra uitleg over de voorwaarden.

Nog veel meer premies en regelingen!

Zoals eerder vermeld zijn dit slechts een handvol aan regelingen die je kan treffen wanneer je iets aan je woning laat renoveren. In de meeste gevallen is er sowieso een premie beschikbaar voor het energiezuinig maken van je woning. Dit is ideaal, want je bespaart zo op de initiële investering én uiteindelijk op je stookkosten. Voor bijna al deze maatregelen kan je ook nog eens profiteren van het verlaagde btw-tarief, hiermee wordt het isoleren van je woning of het plaatsen van een elektrische radiator steeds aantrekkelijker.

Er zijn uiteraard nog meer premies en regelingen beschikbaar. Het is daarom goed om je te informeren over de verschillende mogelijkheden wanneer er iets gerenoveerd moet worden.