elektricien

In deze blog gaat het over elektriciens. We geven je het antwoord op verschillende vragen zoals wat voor werkzaamheden een elektricien nu eigenlijk verricht. Daarna leggen we ook uit wat al die werkzaamheden inhouden en hoe het allemaal in zijn werk gaat. En dan geven we je ook nog een prijstabel over wat de gemiddelde kosten zijn van een elektricien.

Elektricien

Veel elektriciens werken met gevoelige apparatuur, zoals microchips, of plegen onderhoud aan kwetsbare elektrische installaties. Als u elektra opnieuw wilt laten aanleggen of een oude groepenkast wilt laten vervangen in uw bestaande of nieuwbouw woning dan is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen. De residentiële elektricien die installaties thuis uitvoert moet bijvoorbeeld goede kennis hebben van verschillende soorten bedradingen en schakelborden.

Omdat het werken met stroom risico’s met zich meebrengt en niet goed aansluiten en onderhouden van elektra grote gevolgen kan hebben, werkt de elektricien volgen strenge regels en (NEN-)normen. Een elektricien is verantwoordelijk voor het aanleggen en aansluiten van allerlei typen elektriciteitsvoorzieningen en -installaties. Een elektricien zorgt ervoor dat stroom veilig afgetapt en elektrische apparaten en installaties veilig gebruikt kunnen worden.

Welke w

erkzaamheden verricht een elektricien?

Als u bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer wilt laten plaatsen, of u wilt een aanbouw aan uw huis laten realiseren, dan is er niet alleen een aannemer nodig die het bouwtechnische gedeelte voor zijn rekening neem maar ook een elektricien die ervoor zorgt dat alle elektrische bedrading correct wordt aangelegd. Wij zijn u graag van dienst met elektra werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de levering en montage van een nieuwe groepenkast of een uitbreiding daarvan. Elektriciens leggen stopcontacten aan , maar verplaatsen en vervangen ze ook voor je. Zo sluit jij snel je elektra weer aan en heb je geen last meer van verouderde of te weinig stopcontacten. Naast het repareren en onderhouden van elektrische systemen, helpen de elektriciens u tevens bij de installatie nieuwe elektra. Hieronder een duidelijk overzicht van de werkzaamheden van een elektricien. In de volgende paragrafen leggen we alle werkzaamheden uit.

  • Elektriciteit keuren
  • Zekeringkast vervangen
  • Meterkast aansluiten
  • Tuinverlichting aanleggen
  • Wisselschakelaar plaatsen
  • Stopcontact aansluiten

Wat kost een elektricien?

De wat moeilijkere elektra klussen zoals het laten aanleggen van verlichting of het verplaatsen of aansluiten van een groepenkast zal een elektricien een hoger uurloon berekenen. Als u elektra opnieuw wilt laten aanleggen of een oude groepenkast wilt laten vervangen in uw bestaande of nieuwbouw woning dan is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen.

Met name bij lastige projecten, zoals het aanleggen van verlichting of het vervangen van de groepenkast, hanteert de elektricien in sommige gevallen een hoger uurloon. De prijzen voor elektriciteitswerken worden opgebouwd uit het uurloon van elektriciens, materiaalkosten en voorrijkosten. De elektriciens uit Zuid-Holland zijn bereid om op iedere situatie in te springen; of het nu gaat om een spoedklus vanwege een stroomstoring of kortsluiting of omdat er een volledige nieuwe elektra-installatie aangelegd moet worden.

SoortGemiddelde prijs
Beginner€20,- per uur
Gemiddelde ervaring€30,- per uur
Ervaren€40,- per uur
Stopcontact€60,- tot €85,-
Schakelaar€110,- tot €150,-
Meterkast€500,- tot €600,-
Verlichting€550,- tot €750,-
Elektriciteit aanleggen€1500,- tot €2000,-

Elektriciteit keuren

Om veilig te wonen en te werken is het nodig om op zijn tijd een keuring aan uw elektrische installaties te laten uitvoeren. Wij helpen u graag bij het jaarlijks keuren van uw vaste installaties en het keuren van uw draagbare elektrische arbeidsmiddelen. Alle elektrische apparaten, aansluitingen en verbindingen maken namelijk deel uit van de elektrotechnische installaties Wilt u er zeker van zijn dat al uw elektrische apparatuur goed en veilig werkt, dan is een keuring van de elektriciteit in uw woning aan te raden. Dit doe je door een goede elktricien in te schakelen.

Zekeringkast vervangen

Een zekeringkast, ook wel verdeelkast of groepenkast genoemd, wordt veelal gezien als het hart van de elektrische installatie. Ondergaat je elektrische installatie een grondige update of plaats je een volledig nieuwe installatie dan laat je de elektricien van dienst ook de zekeringkast plaatsen. Je groepenkast, ook wel stoppenkast genoemd, vervangen doe je bijvoorbeeld wanneer je het aantal elektrische apparaten in huis flink uitbreidt, wanneer je voor zonnepanelen kiest of wanneer je besluit voor krachtstroom te gaan.

Wanneer u de groepenkast gaat vervangen, dan hoeft u niet altijd een nieuwe beltrafo aan te schaffen. U moet dan de zekeringkast laten vernieuwen of vervangen door een elektricien. In veel nieuwbouwwoningen zijn de stoppen overigens vervangen door een moderne groepenkast met zogenaamde installatieautomaten of aardlekautomaten.

Meterkast aansluiten

Het aantal groepen dat je nodig hebt in je nieuwe meterkast hangt af van het aantal vertrekken in je huis, de stroombehoefte en de hoeveelheid ‘zware’ apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers. Een nieuwe groepenkast aansluiten is nodig wanneer u bijvoorbeeld een ingrijpende verbouwing wilt doen of als u een nieuw te bouwen huis wilt gaan bewonen. Per groep wordt er doorgaans rekening gehouden met zo’n 3 kW. Het maximale vermogen per groep is bepaald op 3,5 kW. Hoe minder groepen er voorzien worden voor uw huishouden, des te lager het kostenplaatje zal uitvallen om de meterkast te laten vervangen

Tuinverlichting aanleggen

U kunt de 12 volts tuinverlichting relatief eenvoudig zelf aanleggen, door de diverse lampen als het ware in te koppelen op het aansluitsnoer. In een tuin of op het terras kan u duizend en één verschillende manieren buitenverlichting laten aanleggen, maar een veel gebruikte vorm die wordt gebruikt bij de aanleg van tuinverlichting is 12 volt verlichting. Wij adviseren echter tuinverlichting aan te laten leggen door specialisten, zodat de kans op storingen kleiner is. Wanneer u nog niet zeker weet hoe en waar u uw tuinverlichting wilt aanleggen, dan helpen wij u graag met het maken van de juiste keuze of het geven van professioneel advies.

Wisselschakelaar plaatsen

Een hotelschakeling oftewel wisselschakeling is een samenstel van twee wisselschakelaars (de schakelaars A en B in de figuur), die het mogelijk maakt een lamp op twee plaatsen zowel aan als uit te schakelen. Wisselschakelaars gebruik je om één lamp van op twee verschillende plaatsen te bedienen. Een wisselschakeling heeft als doel een lamp (eventueel een lampengroep) vanaf twee plaatsen in en uit te schakelen met behulp van twee wisselschakelaars De schakeling wordt toegepast bij de verlichting van trappen, gangen en slaapkamers. Een wisselschakeling is een combinatie van twee wisselschakelaars die het mogelijk maakt een lamp op twee plaatsen zowel aan als uit te schakelen.

Stopcontact aansluiten

Als u gebruikt maakt van deze aansluiting is het dus niet meer nodig om de oplader van uw telefoon in het stopcontact te plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat u twee apparaten kunt aansluiten en opladen met de USB-poorten en daarnaast ook nog gebruik kunt maken van de gewone aansluiting in het stopcontact. Een elektricien zoekt dit graag voor u uit en gaat aan het werk met het aanleggen van extra stopcontacten in bijvoorbeeld de badkamer, tuin, of juist voor internet. Doordat steeds meer apparaten stroom nodig hebben, beschikken niet alle woningen over voldoende stopcontacten. Er zijn diverse soorten stopcontacten, voordat u één laat aansluiten is het dus belangrijk om vast te stellen wat u precies wilt.

Interessante links