Soorten dakbedekking
Een dak is een belangrijk onderdeel van een woning of gebouw. Het houdt de warmte binnen en het zorgt ervoor dat er geen water de woning binnen komt. Er zijn verschillende soorten daken. De meeste mensen zijn bekend met zowel een plat en schuin dak en dakpannen als dakbedekking. Maar veel mensen weten niet welke materialen er allemaal beschikbaar zijn voor een dak, naast de veel geziene dakpannen. Zo kunt u kiezen uit een bitumen dakbedekking, een kunststof of rieten dak. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dakdekker Leon Vos. Het dakdekkersbedrijf geeft u informatie en advies over de verschillende materialen.

Bitumen

Bitumen is een materiaal dat vaak gebruikt wordt voor een plat dak. Er zijn twee varianten bitumen dakbedekking, APP en SBS. De SBS wordt eigenlijk alleen gebruikt wanneer er nog een laag overheen geplaatst wordt, bijvoorbeeld stenen of houten tegels. Dit komt doordat APP beter tegen UV-straling kan, waardoor een laag van APP wel op zichzelf gebruikt kan worden. Bitumen moet één keer in de vijftien jaar vervangen worden. Het aanbrengen van bitumen is een specialistische klus, het is dus verstandig om hier een professional voor in te schakelen.

Kunststof

Een materiaal dat ook vaak gebruikt wordt voor een plat dak is kunststof. Vaak wordt PVC hiervoor gebruikt. In principe lijkt kunststof op bitumen dakbedekking. Het verschil is dat kunststof aangebracht wordt zonder brander en bitumen met brander. De prijzen liggen wel dicht bij elkaar, maar kunststof gaat iets langer mee. Zo kunt u kunststof na twintig jaar vervangen. Daarnaast kan kunststof helemaal gerecycled worden, wat met bitumen in principe niet mogelijk is. Voor meer informatie over kunststof dakbedekking helpt een professional u graag verder.

Rieten

Een rieten dak wordt eigenlijk alleen bij een schuin dak toegepast. Het plaatsen van een rieten dak is geen klus die u zelf uit kan voeren. Het is specialistisch werk, waarvoor u een ervaren rietdekker in moet schakelen. Rieten daken geven een mooie uitstraling aan een woning en zorgen ervoor dat het de energiekosten van uw woning verlaagt en de waarde van uw woning verhoogt. Natuurlijk zijn rieten daken een milieubewuste keuze, waardoor het nog helemaal van deze tijd is.

Andere soorten

Zoals eerder gemeld, zijn er veel materialen die geschikt zijn voor dakbedekking. Bitumen, kunststof en riet hebben ieder voor- en nadelen. Naast deze drie materialen kunt u ook denken aan EPDM als dakbedekking, of u kunt kiezen voor dakpannen of leien. Daarnaast heeft u ook nog de keuze uit bijvoorbeeld dakpanplaten of golfplaten. Binnen deze varianten zijn er ook nog keuzes die u kunt maken. Een dakdekker geeft u hier graag meer informatie over en adviseert u over de diverse soorten dakbedekking.